21 Nisan 2012 Cumartesi

Bir Özegeçmiş Denemesi



BİR ÖZEGEÇMİŞ DENEMESİ

1973’te bir bahar sabahı, günün ilk ışıkları çamlardan süzülüp yerdeki karlara düşmeden atalarıma nanik yaparcasına Ege’nin Maymun Dağları’nda “merhaba” dedim dünyaya.

Önce uzun yol sürücüsü babamla ardından yalnız dolaştım Türkiye’yi. İl, ilçelerini, dağlarını, göllerini, ovalarını ve tabii ki farklı yörelerinin insanlarını tanıdım. Yaklaşık 25 yıl süresince Türkiye’nin görece hızlı değiştiği yıllarda belli aralıklarla ülkenin ve insanlarının gösterdiği değişimleri resimsel olarak izlemek imkânı buldum.

Akademik kariyer; felsefe öğretmenliği; reklamcılık; ardından mermerciliğin Türkiye’deki birkaç önemli merkezinden biri olan Denizli’de uluslar arası madencilik sektöründe yöneticilik; sonra İstanbul ile birlikte yeniden öğretmenlik, yayıncılık, reklamcılık.

2000 ve 2001’li yıllarda metin yazarı olarak çalıştığım ajansta pek çok çalışma yapmamıza karşın çalışmalarımızın geniş geneli malum krizlerden ötürü kürtaj edilip ölü doğan işler çöplüğüne atıldı ve bu nedenle künyeleri yok. Yazıyla olan ilgim, daha lise yıllarında başladı; üniversitedeyken Bilge Karasu’nun öğrencisi olmak imkânım oldu ve uzun yıllar birlikte çalıştık. Neredeyse yirmi yılı aşkın zamandır genelinde dil ile özelinde yazı ile denemeler yazarak uğraşmaktayım. Henüz yayımlamadığım -benim kavramsallaştırmalarımla- pek çok “denemeleştiri” ve “felsefeleşti”lerim var.  2012’ye dek basılabilir duruma getirmeyi planlıyorum. (2012’ye geldik ama ortada bir yayın yok; şunu 2014 diye güncellesem mi? J)

Temel olarak edebiyat ve felsefe; yan okumalar olarak antropoloji, tarih, ekonomi, sanat, mimarlık, siyaset bilimi. Ne Canettivari körleşme yaşamak ne de katı bir uzmanlık ile E.Said’in Entelektüel’de içeriklendirip yerdiği profesyonalizmin neferi olmak istedim. Hep interdisipliner olmanın üstgözle pek çok ayrıntının anlamlı bir bütün içinde değerlendirilebileceğini düşündüm. Dağınık okumalarımı sürdürüyorum ama zaman zaman yazdığım bir deneme nedeniyle belli bir konu özelinde o konuyla ilgili farklı disiplinlerin metinlerine odaklanıyorum; konu özelinde bile ‘dağınık’ okuyorum.

2007'de ağırlıklı olarak felsefecilerden oluşan Felsefeleştiri Ekibi çatısı altında oluşturduğum bir gönüllü bir grup akademisyen ve eğitimci ile alternatif felsefe dersi metodolojisi yanında felsefeye dair çeşitli projeler üzerinde çalışıyoruz. Kısaca SAS adını verdiğimiz Sokratik Yöntem ile Uygulamalı Felsefe Eğitimi yapmayı amaçladığımız Sınıf Arkadaşım Sokrates proleji bunlardan biri. Amacımız, çocuk, genç ve yetişkinlere felsefeyi sevdirmek ve yaşamla ilişkisini rahatça kurmalarını sağlamak. Avrupa Birliği Yaşam Boyu Eğitim için geliştirdiğimiz projelerin koordinatörlüklerini eğitim danışmanlığı olarak yürütmekteyiz. Aynı zamanda 2010 başında resmileşen yeni müfredata yönelik Nobel Yayınları için bir felsefe ders kitabı hazırladık.

Amacımız anlatmaksa, bunu, kısa ve öz bir an’a sığdırmaksa sanırım çok farklı imbiklerden damıtarak geçirmek lezzet ve değer açısından elzem.

Donanımımı dilediğim alanlarda değerlendirmek için çalışmak istemiyorum…. Çünkü çalışmak her canlıdaşım gibi doğama aykırı... 

Saygılarımla,

Mtn*

Kasım 2007’ Gümüşsuyu, İSTANBUL

* Ünlüleri, ün-lü olunca ekleyeceğim; şimdilik biz bizeyiz.:-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder